Har du svært ved at sige fra og sige nej? Her er 10 effektive tips, der kan hjælpe dig.
Sig nej, når du mener det. Det er dig, og kun dig, der kan beslutte, om det er rigtigt for dig at sige nej i den enkelte situation.
1. Giv dig tid til at mærke, om du vil sige nej.
Giv dig selv en tænkepause, før du giver dit svar. Når du har svært ved at sige nej og sige fra, kommer dit ja måske efterhånden helt automatisk. Måske siger du automatisk nej, uden at du når at mærke efter. Og uden at tænke over, hvordan du vil svare.
2. Øv dig på, hvad du vil sige.
Det kan være til virkelig stor hjælp at øve dig lidt på, hvad du kan sige. Det kan være til stor hjælp at give dig selv en tænkepause, før du svarer.
Det kan f.eks være: “Det vil jeg gerne tænke over” eller “Jeg har lige brug for lidt tid”. Og det kan være: “Det kan jeg ikke svare på nu og her, jeg vender tilbage, når jeg har et svar”.
Du kan selv udtænke flere gode svarsætninger, du kan bruge. Svar, som kan give dig lidt tid til at tænke over, hvad du vil svare..
3. Undersøg, hvad dit svar vil betyde for dig.
Giv dig tid til at undersøge hvordan det vil påvirke dig at sige ja, eller at sige nej.
Giv dig tid til at mærke efter, og tænke over, hvad et ja eller et nej fra dig, vil betyde for dig.
Kan du mærke, om dine grænser bliver overtrådt, hvis du siger ja?
Er du nødt til at give afkald på noget, som er vigtigt for dig? Er du nødt til at give afkald for at opfylde et behov for den anden? Et behov, som måske endda kun er vigtigt for den anden?
4. Mærk usikkerheden, uden at lade dig styre af den.
Føler du dig på usikker grund, hvis du helst vil sige nej, fordi det at sige ja er blevet automatisk? Er det, at sige ja, blevet en vane som det er svært at bryde? Eller føler du dig usikker på, om der kan komme en reaktion, hvis du siger nej? En reaktion, du ikke lige kan forudsige, ? Tag en dyb indånding – og forsøg at sige nej alligevel!
5. Sig nej, og undgå diskussion ved at give et kort svar.
Det er som regel klogt at holde dig til et kort og klart svar. For i samme øjeblik du vover dig ud i forklaringer eller undskyldninger, ja, så inviterer du til en diskussion. En diskussion om det rimelige i dit nej. – Og den er svær at tage, hvis du ikke er særligt øvet i at sige nej – og fastholde dit nej.
– Så sig nej, og hold fast.
For hvis du ikke er vant til at sige nej, vil du meget let kunne blive presset til at ændre dit nej til et ja. . Især hvis du lader dig lokke ind i en diskussion om rimeligheden i, at du nu siger nej.
Der kan du let blive kørt ud på et sidespor, hvor du kommer til at forsvare dig i een uendelighed. Og så kan du let komme til at glemme, at det er dig, og ikke den anden, der skal afgøre, om du skal sige ja eller nej.
6. Brug politiker-metoden, også kaldet “papegøje-metoden”.
Hvis du føler dig presset, fungerer det ofte rigtig godt, hvis du bare bliver ved med at gentage dit korte svar. Gentager dit svar, i stedet for at svare på den andens forsøg på at komme i diskussion.
Måske har du oplevet, hvor effektiv den taktik er, hvis du har set politikere bruge den? Den bliver brugt ret ofte af en del politikere, når de får spørgsmål, de ikke ønsker at svare på…
7. Undgå at skabe uro ved at sige ja, når du mener nej – sig nej, når du mener nej!
Du kender sikkert godt det indre ubehag, det giver dig, når du siger ja til en anden, selvom du inderst inde mener nej. Og at sige ja, når du mener nej skaber ikke bare uro i dig, men også i den anden. og det skaber uro i forholdet imellem jer.
8. Hold dig til det sande svar.
For det er (heldigvis) svært for langt de fleste at lyve overbevisende. Så når du siger ja til nogen, selvom du inderst inde mener nej, – ja, så vil den, du siger ja til mærke en uro. Selvom du siger ja, vil den anden alligevel få et lille strejf af en urolig fornemmelse. – Og måske inderst inde mærke, at alt ikke helt er, som det skal være. Det skaber usikkerhed og giver forstyrrelse i det forhold, I har til hinanden.
9. Husk på, at du er ved at øve dig i at blive bedre til at sige nej.
Husk , at du er i gang med at øve dig i noget, du ikke er så trænet i.
husk, at du øver dig i at mærke efter. Du øver dig, for at kunne sige fra og sige nej, når du kan mærke, at det føles rigtigere for dig.
Du øver dig i at holde op med at sige ja helt automatisk, når du i virkeligheden har brug for at sige nej.
Så klap dig selv på skulderen, hver gang du har succes med det, og det lykkes. Og se på dig selv med milde øjne, og gerne med lidt humoristisk sans, når det ikke lige går, som du havde planlagt.
For så prøver du da bare igen, måske på en lidt anderledes måde.
Prøv igen, sig nej igen på en lidt anden måde. Bliv ved med at prøve, indtil du har fundet frem til det, der fungerer allerbedst for dig.
10. Det er helt OK at få hjælp.
Der kan være mange ting i dit liv, der gør, at det er blevet særligt svært for dig at passe på dig selv. Passe på dig selv, ved at få sagt nej til det, der ikke er godt for dig.
Det kan være godt at få lidt støtte og opbakning, mens du er i gang med at træne noget nyt.
Så ring til en ven, brug din livline, – eller kontakt mig, jeg hjælper dig hjertens gerne.
Kærligst
Lise
Husk, at øvelse gør mester.
Hvis du fortsætter længe nok, vil du en dag være kommet ud på den anden side.
Der, hvor du let og frit får sagt nej, og sagt fra, når du har brug for det.
Der, hvor det føles rigtigt for lige netop DIG.
Her kan du læse mere om at give slip på det, der ikke er godt for dig
Og om at lukke op for livsglæden
PS: Få flere tips til mere livsglæde, harmoni og energi
Leave a Comment